Moeite met het maken van een studiekeuze?

Studentmentoren programma (SMP) is ontwikkeld vanuit de HvA om scholieren bewust te maken omtrent de studiekeuze. De begeleiding wordt gegeven door de studenten. Zij zijn namelijk de experts wat betreft het studeren. Als een scholier had ik in mijn laatste jaar ook gebruik gemaakt van deze begeleiding. Echter, ik had er niet zoveel aan. Ik wist wat ik wilde doen en de keuze was snel gemaakt. Het besef dat dit een hele grote keuze was, drong niet tot me door. Ik heb de begeleiding gewoon gevolgd maar achteraf spijt van gehad dat ik van deze begeleiding niet optimaal heb benut.

Nu studeer ik zelf en zag ik op het intranet een bericht voorbij flitsen over het studentmentoren programma. Ik twijfelde geen seconde en besloot me aan te melden. Alles rondom het studeren, keuzes maken en onderwijs interesseert mij onwijs veel. Het helpen van mensen doe ik met plezier. Ik zie dit als een unieke kans om mezelf te ontwikkelen en een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Dit programma is bedoelt voor havisten in de vijfde jaar. Zij hebben al een idee of nog totaal geen idee wat ze hierna willen gaan doen. Het programma biedt begeleiding aan in het maken van de juiste studiekeuze. De begeleiding vindt plaats één keer in de maand, waarbij de mentor (student) is en de mentees (5 havisten) begeleidt worden. Op dit moment ben ik de mentor van drie mentees op een middelbare school in Amsterdam. Je krijgt gelijk een verantwoordelijkheid en drie enthousiaste leerlingen die een bijzondere toekomst tegemoet gaan. Het mooie van zo een begeleiding is dat je gelijk er iets voor terug ziet. Enthousiasme, verwarring en twijfelachtige blikken van ‘wat moet ik doen’?

Deze begeleiding duurt tot rond april, daarna hebben deze scholieren eindexamen. Hier heb ik een aantal tips op een rij gezet hoe je zo goed mogelijk een studiekeuze kan maken. Allereerst is het handig om jezelf te ontdekken. Ontdek je eigen kracht en laat je inspireren. Bedenk over welke kwaliteiten je beschikt en combineer deze met je eigen interesses. Kijk daarna naar je minder goede kanten en combineer die met je kwaliteiten. Een mens is succesvol als diegene inzicht heeft in zijn eigen sterktes en zwaktes. Op deze manier kan je succesvol een keuze maken.  Aan de hand hiervan kun je eventueel een studiekeuze test maken. Bekijk de uitslag op een kritische manier, klopt dit? Verplaats je dan eventueel in de mogelijke beroepen en laat je verrassen door wat bij je past. Bezoek de opendagen en de meeloopdagen. Tot slot maak een studiekeuze die niet alleen bij je past, maar die je kenmerkt, waar je gelukkig van wordt en waar je met passie alles uit jezelf durft te halen. Be yourself and make your own choice, based on your own experience ❤

Enkele handige sites:http://hva.nl
http://studiekeuze123.nl

Een gedachte over “Moeite met het maken van een studiekeuze?

  1. Pingback: opzoek naar inspiratie? | saaahhaar

Plaats een reactie